Drottningholm

Drottningholm ligger beläget på Lövön utanför Stockholm i Eckerö kommun som ligger i Mälaren. Drottningholm är en perfekt plats att besöka om man vill göra en utflykt till en historisk miljö och ett extra plus är det förstås om man har intresse för kungligheterna då de flesta som besöker Drottningholm givetvis gör det främst för att se det kungliga slottet som har funnits på plats sedan 1600-talet eller för att vara ute i den vackra naturen genom att ta en promenad i slottsparken. Idag bor kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia i slottets södra del och har gjort det sedan 1981.

Många andra delar av slottet samt parken som ligger intill slottet är däremot öppet för allmänheten året om. Förutom slottet finns också Kina slott som ligger vackert till i slottsparken, det är ett slott som är skapt efter en ritning av arkitekten Carl Fredrik Adelcrantz och stod klart 1769. Det finns även en slottsteater samt byggnaderna lilla kina, hemmet och götiska tornet. Många väljer också att besöka Drottningholm för att de vill besöka slottets barockträdgård samt den engelska parken. Dessa områden är till stora delar öppna för allmänheten att besöka alla dagar på året och tider på dygnet bortsätt från att vissa delar är avspärrade för att kungafamiljen själva också ska kunna få njuta av den vackra naturen. Varje år väljer otroligt många människor både från Sverige och andra länder att besöka Drottningholm och har man själv någon gång besökt Drottningholm så är enkelt att förstå varför det har blivit så. För att komma till Drottningholm så behöver man åka över Drottningsholmsbron (250 m) och Nockebybron (450 m), det går därför bra att åka buss eller bil. Vill man så kan man även cykla då det finns bra cykelväg från Stockholms city till Drottningholm. Det är även möjligt att åka på slottsutflykt vilket innebär att man åker båt för att ta sig till Drottningholm. Väljer man att åka båt ingår det dessutom att man utan extra kostnad kan besöka både slottet och kina slott där man är på plats vilket inte är helt dumt.

Slottet


Många åker till Drottningholm för att få chansen att titta runt på slottet. Om man vill så är det möjligt att få en guidad visning på slottet men det går också bra att gå runt på själv utan guide om man hellre vill det. Däremot så kan det rekommenderas att man någon gång går på en guidad visning då man garanterat kommer att få ut mer av sin upplevelse genom att göra det. En guidad tur tar ungefär 45 minuter och hålls på svenska eller engelska. Vid vissa tillfällen kan det dessutom erbjudas guidade turer på kinesiska och ryska. Planerar man att gå en guidad visning tillsammans med en större grupp så kan det vara bra att boka det i förväg så blir det enklare för alla inblandade. På den guidade visningen så får man titta runt på slottets paradvåningar, slottskyrkan, parken som ligger intill slottet, Evert Lundquists ateljé och Museum de Vries.

Slottet