Mer än bara en huvudstad del 1

Stockholm, Sveriges huvudstad och en stad med en väldigt lång historia och en mängd vackra och intressanta platser att besöka, för er som aldrig tidigare besökt vår vackra huvudstad. Jag måste väl erkänna att jag själv är bortskämd, då jag vuxit upp i närheten av staden, utan att bo mitt i smeten. Jag är uppvuxen i den vackra kuststaden Nynäshamn, ca 6 mil söder om Stockholm men tack vare pendeltåg, buss och bil, så var staden aldrig mer än 1 timme bort. Detta gjorde att man spenderade många helger här inne och fick uppleva delar av staden som många som är uppvuxna eller boende i staden tar för givet och kanske till och med aldrig ens besökt, platser som exempelvis Kaknästornet för att nämna en plats.

Stadens historia

Men först ut måste jag skriva lite om stadens historia, då den sträcker sig långt tillbaka i tiden och med långt tillbaka menar jag då hela 6000 år f.kr. Man har nämligen, genom utgrävningar av fornlämningar i området, kunnat spåra rörelse av folk i området som sträcker sig tillbaka till stenåldern, tillsammans med tecken från både brons- och järnåldern, vilket påvisar att det var en stor aktivitet i området, långt, långt innan Stockholm, som stad, växte fram. Det allra första signalerna på att staden, som sedermera skulle bli Stockholm, började växa fram under slutet på 1100-talet. Första gången som vi har historiska bevis på att namnet Stockholm, nämnts, var i ett brev skrivet av Birger Jarl, ett brev som var menat som ett skyddsbrev för Fogdö Kloster, daterat år 1252. Det är också han som anses vara den officiella grundaren av staden, vilket också kan ses nu i modern tid, med både gator, hotell och köpcentrum som bär hans namn.

Officiell huvudstad

Det skulle dock dröja tills år 1436 innan Stockholm officiellt utsågs som en stad och därigenom fick så kallade stadsprivilegier, något som man tilldelades genom ett så kallat Riksråds privilegiebrev vilket utfärdades till staden detta år. Utfärdandet av detta brukar också, av historiker, användas som en hänvisning till när staden inledde sin roll som Sveriges huvudstad.

Det skulle dock dröja då vi fick se en sista främmande makt inta staden en sista gång i och med att den danske kungen Kristian den andre belägrade staden under år 1520. I och med detta utsåg han sig själv till kung av Sverige, något som varade under tre år fram tills att Gustav Vasa drev ut dansken från Stockholm. Detta blev också grunden till den starka svenska stat som började växa fram efter denna händelse, där också då Stockholm skulle spela en viktig roll som ett centrum i Sverige och senare även som dess huvudstad.

Alla dessa event har varit med och utformat staden till den vackra stad vi har idag. Detta var också bara den första delen i denna serie om staden, dess historia och sevärdheter. I nästa del tänkte jag skriva lite om Tre kronor och om branden som ödelade slottet.