Om Odenplan och Gröna lund

Odenplan och Gröna Lund, två stycken olika välkända platser i Stockholm. Ett av dem kanske lite mera lokalt känt, det andra kanske lite mer internationellt. 

Odenplan i mitten av centrala Stockholm och Gröna Lund på djurgården är också två olika mötesplatser för två helt olika saker. Men båda platserna lockar också besökare för bland annat mat och för spänning och båda platserna är omgivna av vackra andra centrala platser såsom Gustaf Vasa kyrka och Hagaparken.

Odenplan, en riktig knutpunkt

Under juli 2017 färdigställdes ett enormt jobb på odenplan, nu blev nämligen linjen för pendeltågen färdig. Genom att ersätta tidigare stationen Karlberg blev Odenplan en stor del av pendeltågstunneln som också går under namnet citybanan. Sedan tidigare finns tunnelbana på Odenplan och stationen öppnades 1952 men odenplan är också en stor bussknutpunkt och många av stadens bussar både utgår och stannar här. Vill man fortsätta att resa internationellt är det numera också lätt att ta sig vidare till Arlanda.  Under sensommaren 2016 öppnades också här stockholms stads allra första cykelgarage. Garaget som rymmer 347 stycken cyklar blev endast öppnat efter en mängd olika protester från cykelsugna stockholmare som gärna ville ha möjlighet att ta med sig cykeln på pendeltågen. Runt omkring Odenplan finns bland annat läkarhus, stora utbud av restauranger, en handfull olika skolor och konstverk värda att upptäcka. Stockholms stadsbibliotek finns också i området runt Odenplan. Med cirka 2 500 besökare dagligen är biblioteket en mötesplats för bokälskare, studenter och för fikasugna.

Gröna Lund

För första dejten, för konserten, för spänning och för den tävlingsinriktade, här finns något för alla och just här kan alla vara barn för en dag.  Grönan som nöjesparken också kallas i folkmun öppnade sina portar för allra första gången år 1883 och är med det bland topp fem äldsta nöjesparkerna i världen. Sedan dess har mycket hänt, och nöjesparken stoltserar bland annat med 1 000 000 stycken åk i berg och dalbanan Jetline, med dessa åk motsvarar det ett helt varv kring jorden. Nöjesparken har ett 30 tal stycken olika attraktioner, det finns också cirka 6 restauranger och 39 stycken olika hjul och lotterier. Att ta sig till Gröna Lund är simpelt och från centrala stockholm är det endast en kortare promenad till Djurgården. Vägen kantas av bland annat vatten, restauranger och museum. Vill man hellre åka kommunalt tar man sig enkelt hit med spårvagnen som stannar precis utanför entren.

Gröna Lund

Grönan och konserter

År efter år lockar Gröna Lund dessutom hit många världskända artister, Lenny Kravitz, Beatles och Elton John är att nämna ett par stycken som har gjort en spelning på stora och lilla scenen. Reggae artisten från jamaica, Bob Marley, innehar fortfarande ett publikrekord på Gröna Lund från 1980 då han lockade dit 32 000 konsert sugna svenskar i sommarvärmen. Några artister som i dagsläget är klara för 2019 års sommarkonserter är Backyard babies, the smashing pumpkins, sting och weezer. Konserterna brukar fortfarande vara populära och idag finns det en gräns på 17 000 människor så det gäller numera att komma i tid och förmodligen köa om man vill vara säker på att få se sin eller sina idoler.