Rekommenderade restauranger del 5

Då var vi framme vid den femte och sista delen i ämnet Stockholm och några av dess utsökta restauranger som finns att besöka i denna vackra huvudstad. Jag skulle kunna sitta och skriva om små gömda ädelstenar på söder, i Vasastan eller på Östermalm, samt i Stockholms omnejd men då skulle jag också bli sittandes här och kanske vara halvvägs klar när vi är framme vid del 25 så med anledning av detta valde jag att avsluta här och nu med denna som den sista delen.

Le Rouge

Maten på restaurang Le Rouge karakteriseras av tre saker, personlighet, tradition och värme. Ni erbjuds här enastående smaker från Frankrike tillsammans med inslag av den italienska enkelheten men också dess tvist. I korthet, maten är enastående, och alla dessa kombinationer fungerar verkligen väl tillsammans så det är klart värt ett besök om ni vill äta något riktigt gott i en miljö som vill hedra ställen som Moulin Rouge. Är ni en större grupp finns det även privata rum som ni kan avnjuta er middag i lugnt och ro.

Café Nizza

Två restaurangmanagers beslöt sig för att gå samman tillsammans med en grupp andra restaurangproffs och öppna detta utsökta ställe, Café Nizza, på Söder i Stockholm. Stället är fyllt med folk från när man öppnar dörrarna vid lunch fram till midnatt när man stänger. Under middagsperioden erbjuds en tre- och fyrarätters meny som ändras dagligen. Rätterna på menyn är baserade på nordisk eller sydeuropeisk stil, tillagande med endast färska råvaror från lokala producenter.

Tegelbacken

Kändiskocken Markus Aujalay tog över vad som tidigare var stadens äldsta japanska restaurang, Seikoen, och förvandlade stället till en plats med flärd och känsla, perfekt för drinkar och klassisk mat. På menyn hittar vi rätter som ostron, hälleflundra, kammusslor och ankbröst för att nämna några. Detta tillsammans med den enastående utsikten som erbjuds göra detta till ett ställe ni bara bör besöka.

Gastrologik

Ännu en av Stockholms restauranger med en stjärna i Michelineguiden. Gastrologik är känt för sitt innovativa och spännande sätt att hantera skandinaviska rätter och ta dem till nya höjder. Jacob Holmström tillsammans med Anton Bjuhr erbjuder verkligen det där lilla extra när det gäller svensk mat, med råvaror hämtade från lokala producenter. Rätterna ändras från vecka till vecka, så bäst att ni besöker deras hemsida och ser vad som erbjuds där och då, innan ni ringer för att beställa ett bord. Det rekommenderas att ni bokar bord, då restaurangen är populär och har gott om folk i rörelse, vilket kan göra det svårt att få en plats om man bara kommer in från gatan.

Tyge & Sessil

Kocken Niklas Ekstedt öppnade denna vinbar rakt över gatan från sin restaurang med samma namn, även den en av Stockholms enstjärniga restauranger i Michelineguiden. Där en gång veden till ugnen i restaurangen förvarades, serverar idag sommelier Maximilian Mellfors riktigt utsökta viner tillsammans med ett stort utbud av importerad öl från världens olika hörn. För- eller nackdelen med detta ställe är att man inte kan boka bord, så det gäller att vara först på plats om man vill få sig ett bord under kvällen.