En kul och gratis dag med barn i Stockholm del 1

Stockholm är en fantastisk stad på väldigt många sätt. Kanske är det så att de absolut roligaste sakerna att göra med barn kostar pengar, men, det finns så himla många intressanta och spännande saker att uppleva bortom det som tömmer börsen.

En kul och gratis dag med barn i Stockholm del 1

Om man vill ha en heldag med ett barn helt gratis så kommer några tips här. Under helger från 12.00 på fredagen så åker barn gratis på SL-bussar och tunnelbana. Så om man inte redan har kort eller biljett åt sitt barn kan det vara bra att veta. Man bara säger till hos spärrvakten och de släpper in.

Gamla Stan

Ta tunnelbanan till Gamla Stan och där kan man promenera runt och kolla in alla roliga och spännande butiker på Österlånggatan och Västerlånggatan, prova en vikingahjälm kanske? Men, våga ta ett steg utanför dessa gator också. Missa inte alla små, trånga gränder där man knappt kan rymmas två personer bredvid varandra. Som exempelvis Mårten Trotzigs gränd som där det är som smalast bara är 90 centimeters bredd, coolt! Det är oerhört fotovänligt, hela Gamla Stan. Det roligaste är om man läst på innan man ger sig ut. Kanske kollat in platser och händelser i Gamla Stan som man sedan kan besöka och försöka minnas vad som hände på just den platsen. Tänk till exempel att Stockholms blodbad ägde rum på Stortorget, massor av blod har runnit längst gatustenarna på den platsen. Det blir nog både en intressant och skrämmande diskussion med ditt barn om detta. Platsen är dock väldigt vacker och trots allt gemytlig. Kanske kan ni försöka finna de kanonkulor som finns i husen där omkring? Eller gissa vilka av husen som haft hemska fängelsehålor.

Statyer

Något som de flesta barn tycker är kul är att besöka Liss Erikssons staty från 1967, Järnpojken. Den ligger mitt i Gamla Stan vid Finska Kyrkan alldeles nära Stockholms slott. Det sägs att det bringar tur att klappa honom på huvudet och enligt tradition kan man gärna lämna ett mynt eller en godis eller liknande intill den lilla pojken. Det är för många en rofylld plats att sitta på en stund, bara några steg från de riktigt stora platserna. Vintertid bär Järnpojken ofta hemstickad mössa och halsduk, men inget vet vem som gjort det åt honom. Att han är speciell och väcker känslor råder det dock ingen tvekan om. Och att visa omtanke och kärlek blir aldrig omodernt. Vill man hitta en bra utkiksplats där man kan stå och filosofera och njuta av vyn så är Västermur tillsammans med översta delen av Lejonbacken vid slottet ett bra ställe. Därifrån kan man se mot Södermalm och Kungsholmen samt stora delar av Riddarfjärden. Väldigt fotovänligt. Terrassen har bänkar och bord så man kan slå sig ned en stund och blicka ut över vattnet. Kanske har man tagit med något att dricka, varm choklad om det är kallt eller lite svalkande dryck sommartid. Om man har ett barn som spelat Pokemon Go så är hela Gamla Stan som en guldgruva och då framförallt kring slottet och fontänerna ner mot vattensidan.