Gamla Stan

Stockholm är en stad som kan avnjutas under alla årstider, vår, sommar, höst som vinter. Visst finns det platser som är mer aktiva eller trevligare att besöka under en speciell årstid, där exempelvis Kungsholmen och Södermalm i mina ögon bör upplevas under vår- och sommarmånaderna. Men när det gäller Gamla Stan, då måste jag nog erkänna att jag föredrar denna stadsdel under vintermånaderna, även om det är otroligt vacker att gå här även under sommaren, men det är något speciellt med att strosa runt här kring juletid.

Gamla Stan under sommaren

Det är något speciellt med att gå igenom Gamla Stan under december månad med ett snötäcke som ligger på gatorna, julskyltning i butiker och julbelysning som hänger över de trånga gatorna och passager. Självfallet är Gamla Stan en underbar plats även på sommarn när man kan sitta på något av alla de caféer som finns, dricka en god kopp kaffe och bara titta på alla turister som vandrar runt men trots detta så är det nästan något magiskt över denna stadsdel under vintermånaderna. Det är svårt att beskriva och måste nästan upplevas själv men det bästa sättet jag kan beskriva det på är som om man reser tillbaka i tiden, som det vore som att man besökte området under 1700- eller 1800-talet.

Om det är första gången du besöker Stockholm, oavsett vart du kommer ifrån, så lär du garanterat få höra om eller rekommendationen att besöka Gamla Stan, något som i sig är välbefogat. Med all den historik som denna stadsdel bjuder på är det mer eller mindre ett måste att besöka för nyanlända i Stockholm. Stadsdelen har sin charm, det kan man inte komma ifrån, med restauranger som ligger som instoppade i källaren på byggnader, med vida källarvalv som man måste gå igenom för att komma in. I Gamla Stan hittar ni också den trångaste passagen i hela Stockholm, Mårten Trotzigs gränd som längst den trångaste delen av gränden bara mäter 90 centimeter i bredd!

Gamla stan är annars som gjort för att bara gå omkring och dyka in i affärer och restauranger av olika slag som man bara råkar gå förbi. Storkyrkan kan också vara väl värd att gå in i. Om inte annat bara för att bli imponerad av arkitekturen. Glöm inte att gå förbi och gärna för den delen även in i Slottet!

Gamla Stan under vintern

Det som gör denna stadsdel så speciell i mina ögon är hur den förvandlas under vintermånaderna. När du har all julskyltning i de olika butikerna och caféer och restauranger, tillsammans med den Stortorgets julmarknad som hålls här årligen. Detta är verkligen något som måste upplevas och helst när det ligger ett täcke med snö på backen. Visst, att gå ut i kyla och traska runt i snö är väl inget som någon av oss direkt gillar men tro mig, det är väl värt att bege sig ut här och få uppleva denna gemytliga stämning som råder. Ni kan ju också slå två flugor i en smäll och passa på att avklara er julklappshandel när ni ändå är ute och går.