Gratis-kul med barn i Stockholm del 2

De flesta barn är fascinerade över vakter och kungligheter och pampiga ceremonier omfattande dessa. Så att sommartid kolla in vaktparaden genom Stockholm och fram till Stockholms slott brukar vara en minnesvärd grej. Gärna någonstans i närheten av slottet så att man även kan kolla in högvaktsavlösningen.

Kanske man kan då berätta för sitt barn om den unge man som för första gången stod högvakt och blev bajsnödig så han tryckte på panikknappen. Den knapp man bara får trycka på om det är fara och färde. Men för han var det panik eftersom det tryckte på. Istället för att få avlösning så han kunde uppsöka toalett så kom en hel hög med vakter som hade skarpt laddade vapen i högsta hugg. De trodde att nån hotade slottet… Den vakten glömde snabbt att han var bajsnödig, och han fick aldrig stå högvakt igen.

Ridande vakter

Marschvägen för den beridna vaktparaden börjar vid kavallerikasernen på Lidingövägen 28 och sedan rider de längs med Sturegatan, Stureplan, Birger Jarlsgatan vidare mot Nybroplan, Hamngatan, Kungsträdgårdsgatan, Strömgatan, Gustav Adolfs torg och Norrbro. Den vaktparad som är till fots startar istället vid Armémuseum och går längs Artillerigatan, Strandvägen, Nybroplan, Hamngatan, Kungsträdgårdsgatan, Strömgatan, Gustav Adolfs torg och Norrbro. Marschen avslutas vid yttre borggården på slottet där sedan högvaktsavlösningen sker.  Enbart vaktavlösningen kan vara kul för barnen att uppleva. Det kan vara kul att kolla in en av vakterna som står helt stilla och studera vilka kläder de har och vilken utrustning och varför. Ceremonin startar alltid klockan 12.15 vardagar och 13.15 söndagar. I beridna vaktparaden deltar även Livgardets dragonmusikkår, den sker bara på utvalda dagar mellan april och augusti.

Ridande vakter

Slottets källare

När man ändå befinner sig i krokarna runt slottet så får man inte missa Livrustkammaren, det är som att stiga in i en saga fast det är vår historia. Och bara en sån sak att berätta för barnen att man är i slottets källare är spännande nog. Fram till sommaren 2019 så har man gratis entré eftersom basutställningen håller på att göras om så den delen är stängd. Däremot är den Kungliga vagnhallen längst nere i källarvalven öppen. Bara känslan av att vara där nere är speciell, med de halvråa stenmurarna och ljuden från de bildspel som visas blandat med lukten från de gamla vagnarna. Det är spännande! Med ljudet av klapprande hovar på sten kan man beskåda den fantastiska kröningskarossen och alla andra imponerande vagnar där under de suggestiva stenvalven. Vagnarnas uppgift var att påkalla uppmärksamhet och visa kungligheternas status, och det kan man verkligen förstå efter ett besök i vagnskammaren.

Den vagn som användes av drottningar under kröningsprocessionen på 1700-1800-talen är både den äldsta och den mest påkostade vagnen man kan se där nere. Den kallas Kröningsvagnen. Enligt den gamla kröningstraditionen så skulle kungen rida till kyrkan på en vit häst under tiden att drottningen färdades i en vagn. Karl XV:s kröningsprocession 1860 var den sista gången de utställda vagnarna användes.