Gratis-kul med barn i Stockholm del 3

När man är klar med Livrustkammaren så kan man gå neråt Skeppsbron och runda slottet för att följa Slottskajen tills man kan gå över Norrbro till Helgeandsholmen. Ta sedan trapporna ned mot Stockholms Medeltidsmuseum. Där ligger muséet som gör medeltiden levande igen. Faktiskt så finner man delar av Gustav Vasas stadsmur från 1530-talet löpande genom stora delar av utställningarna i muséet.

Gör det till en spännande berättelse för ditt barn när du avslöjar att det var arkeologer som på 1970-talet grävde framför Riksdagshuset på Helgeandsholmen som de plötsligt upptäckte en mur. Det visade sig alltså vara den mur som Kung Gustav Vasa byggde som ett försvar 1530- När den byggdes var den runt sex meter hög och den del man grävde fram är runt 55 meter lång och finns alltså ringlandes genom den underjordiska utställningen på Medeltidsmuséet.

Avrättningar

Muséet är väldigt spännande och man kan kolla in både avrättningsplatser, kyrkan, torger, hur man bodde då (se bara hur smått allting var!) och ett skepp från medeltiden. Mesta delen av de föremål man kan kolla in grävdes fram just på platsen där muséet ligger idag. Där hittade man även en kyrkogård med nästan fyra tusen människor begravda, det finns även ett skelett att beskåda. Namnet Helgeandsholmen kommer från Helgeandshuset som var en institution för fattiga, gamla och sjuka under medeltiden i Stockholm. Kyrkogården tros ha varit för dessa människor samt för soldater som stupat i krig runt om i Stockholm. Under medeltiden exempelvis slaget på Brunkeberg.

Promenad mot Nationalmuseum

När man kommer ut från muséet så fortsätter man över Norrbro i riktning mot Gustav Adolfs torg, när man kommit över bron så tar man höger in till Strömgatan. Där passerar man många fina byggnader som exempelvis Kungliga Operan. Om årstiden är rätt så kan det vara kul att stanna till i Kungsträdgården för att hänga lite, kanske köpa en glass och kolla in folk? Annars så är det sommartid ofta olika gratiskonserter och event just där som kan vara trevliga. Målet är dock Nationalmuseum på Blasieholmen som ligger längre fram till höger om man fortsätter längs vattnet. Innan man kommer fram till Nationalmuseum (som är gratis) så finns flera härliga platser att njuta av solen och utsikten över vattnet. Det finns många coola, gamla båtar att spana in också. Blir man lite småhungrig så kan man köpa en supergod korv med bröd väldigt billigt på Pressbyrån längs kajen.

Promenad mot Nationalmuseum

Gratis att kolla in konstskatter

Nationalmuseum ligger längst ut mot Museikajen. Se gärna till att vara där i tid om du är där en helg, ibland ringlar köerna långa för att komma in på helgerna. Nationalmuseum är sveriges största konstmuseum där man hittar samlingar av skulpturer, måleri och konst från 1500-tal och fram till idag. Hela familjen kan trivas där och det finns många saker att uppleva för barnen. Det finns en utställning för barnen som heter Villa Curiosa och som väcker nyfikenheten kring historiska saker. Bakom dörren till Villa Curiosa finns ett spännande hem med en massa minnen och gamla konstverk, frågan är vem som egentligen bor där? Det kan barnen få lista ut genom att söka och finna ledtrådar.