Rekommenderade restauranger del 3

Vår gastronomiska resa genom Stockholm fortsätter här med ytterligare några restauranger att rekommendera. Den röda tråden i denna del är havet och alla dess läckerhet som erbjuds därifrån.

Wedholms Fisk

Först ut har vi Wedholms Fisk, en restaurang som startades av Bengt Wedholm och som finns på adressen Nybrokajen 17. Det är en av få restauranger i Stockholm som är helt och hållet fokuserad på fisk och skaldjur och ni erbjuds här rätter som är både klassiska svenska rätter men också typiska svenska rätter som friskats upp en aning med både nya smaker och tekniker. På menyn hittar ni allt från färska ostron till grillad sjötunga med smörkokta sockerärtor och schalottenlökshollandaise eller om en pocherad sjötunga med forellrom och Champagnesås kanske skulle passa bättre. Jo, sjötunga är utan tvivel en av mina favoriträtter, det ska jag inte neka till. Självfallet finns det även kammusslor, hummer, helgeflundra och lax på menyn, samt mängder av andra utsökta godsaker. Skulle det röra sig om ett speciellt tillfälle och ni är en grupp på upp till 12 personer, då går det även bra att boka deras privata rum om ni så önskar samt att det finns speciella menyer för grupper upp till 20 personer.

Räkan

Ursprungligen från Göteborg men sedan 2015 belägen i Stockholm. Denna restaurang slog upp dörrarna under 70-talet, nere på västkusten vilket också återspeglas i interiören i restaurangen, med ett klart nautiskt tema. Räkan hittar ni mitt i centrala Stockholm på Vasagatan, ett stenkast från Kungsgatan och hit kommer alla typer av kunder, från dom som precis slutat jobbet till affärsluncher till familjer som ska äta en sen middag. Det som gör detta ställe så unikt, bortsett från den utsökta maten är hur den levereras, då den kommer serverad på radiostyrda båtar som du som kund själv får köra fram till ditt bord.

På menyn hittar vi en rad klassiker som toast skagen och hummersoppa som förrätter. Som varmrätt erbjuds ni minibläckfisk, helstekt rödtunga och en utsökt fisk- och skaldjursgryta som jag varmt rekommenderar. Även om restaurangens fokus ligger på fisk och skaldjur så finns det även kött- samt vegetariska alternativ för den som kanske inte råkar vara sugen på fisk just för dagen, även om man nu valt att besöka en fiskrestaurang.

Bockholmen hav & restaurang

Wedholms fisk och Räkan är båda belägna i centrala Stockholm, något som inte kan sägas om nästa restaurang, Bockholmen. Denna hittar ni ute längs med Roslagsvägen, mellan Eds- och Brunnsviken och adressen hit är Bockholmsvägen 1. Vill ni komma bort från den centrala delen av staden, all trafik, stress och ljud men inte nödvändigtvis vilja åka allt för långt ut, då är Bockholmen ett utmärkt alternativ och ni kommer ha svårt att hitta ett lugnare område än detta med tanke på att resturangen är inhyst i en gammal villa från 1800-talet som också är den enda byggnaden som finns på ön. Kan det bli lugnare än så? Här kan ni sitta och avnjuta utsökt fisk- och skaldjursmat samtidigt som ni blickar ut över Stockholms innerskärgård, under en vacker sommardag. Det kanske bäst av allt är att ni kan ta båten hit om ni så önskar, en båttaxi med plats för 12 personer där priset per person blir lite under 200 kronor. Vill ni kan ni även ta er privata båt hit och lägga till vid någon av de bryggor som finns tillgängliga. Då restaurangen har få sittplatser är en reservation att rekommendera.

Maten som erbjuds är typisk skandinavisk mat med modern tvist. Vi hittar exempelvis halstrade kammusslor som förrätt och fjällröding samt torskrygg som huvudrätter.