Rekommenderade restauranger del 4

Ett besök i vår vackra huvudstad bör avnjutas med en god bit mat. Problemet man ställs inför är bara vart man bör gå för att kunna avnjuta detta, då utbudet av restauranger är enormt. För att underlätta detta har jag beslutat mig om att dela med mig lite av restauranger som jag besökt själv eller som goda vänner har rekommenderat till mig och kanske kan detta underlätta ert valt i jakten på en restaurang som erbjuder just det ni är ute efter, för dagen om det så är skaldjur och fisk, en god stek, traditionell svensk husmanskost eller lite mer exotiska rätter.

Operakällaren

Man behöver inte bo i Stockholm med omnejd för att känna till Operakällaren, en av de mer exklusiva restaurangerna i Stockholm, dit det sociala toppskiktet ofta kan ses gå för att avnjuta en god bit mat. Maten som serveras här är av absoluta toppkvalité och den service man får är snäppet bättre, om det nu går. Detta är också en av få platser i huvudstaden som tilldelats en stjärna i den exklusiva Michelinguiden. För att få en stjärna här krävs det att restaurangen uppfyller en massa olika krav och standarder. Ni kan välja mellan att avnjuta er måltid i huvudmatsalen eller om ni är en större grupp, inrätta er i det privata middagsrummet.

Folii

Så sent som i februari i år öppnade kocken Jonas Sandberg tillsammans med en av Sveriges främsta sommeliers, Béatrice Becher, deras drömbar. Fokus ligger här inte på mat utan istället det exklusiva dropparna från druvan tillsammans med ett stort utbud av cigarrer och ädlare droppar så som finare single malt whiskey och konjak. Detta är ett perfekt ställe att besöka under en sen sommardag när solen ligger på. Sätt dig utanför med ett gott glas vin och en god cigarr. Ni bör dock vara medvetna om att vinlistan ändras så gott som dagligen så ingen dag är sig den andra lik.

Esperanto

En restaurang belägen på den tredje våningen i gamla Jarlateatern och vars namn är “universums språk” i boken The Alchemist. Detta, likt Operakällaren, är en av de restauranger i Stockholm som kan stoltsera med en stjärna i Michelinguiden. Här erbjuds ni både svenska och internationella rätter med deras egna lilla twist och flärd så som kalv, anka och annat smått och gott. Ät en sex- eller tiorättersmåltid tillsammans med nära och kära. Observera att man har stängd under en period nu i sommar.

Imouto

Här har vi systerrestaurangen till ovan nämnda Esperanto som finns belägen i samma utrymme. Imouto är också tilldelad en stjärna i Michelinguiden men det speciella med denna restaurang är att man bara har 9 platser. Imouto serverar Tokyoinspirerad sushi i ett så kallat Omakase format, vilket innebär att kocken väljer hela menyn. Avnjut svensk fisk och skaldjur använda i Sushi, under en två och en halv timme lång middag.

Volt

Här har vi en tredje restaurang i Stockholm som finns med i Michelinguiden och även denna har lyckats få en stjärna. Volt fräscha meny serveras som antingen fyra eller sex rätter och man använder här bara färska produkter från lokala producenter.