Södermalm

När vi pratar om stadsdelar i Stockholm så kan jag utan tvekan säga att Södermalm absolut tillhör min favorit, även om Kungsholmen också tillhör en plats jag gärna besöker under sommarmånaderna. När det gäller vintermånaderna då är det Norrmalm och Gamla stan som gäller, speciellt runt juletid när alla butiker har sin julskyltning framme.

Varför just Södermalm?

Jag vet inte vad det är men Södermalm eller Söder som stockholmarna kallar stadsdelen för inger en känsla av lugn, med en mer avslappnad still utan stress där man kan stanna upp, luta sig tillbaka och bara koppla av och detta trots att det är en av de populäraste stadsdelarna under sommarmånaderna då det verkligen sker en större tillströmning av personer till området. Men oavsett detta är det en plats som jag lätt kan strosa omkring i och bara se mig omkring utan att ha någon direkt plan eller mål. Du går där på någon av stadsdelens olika gator och så hittar du en liten gemytlig kvarterskrog som du kan kliva in på, avnjuta något gott att dricka och en god bit mat. Det finns gott om dessa ”gömda pärlor” utsprida runt om på söder, platser som jag normalt inte skulle ha hitta om det inte hade varit för dessa gångturer. Stockholm bjuder också på tre stora idrottsklubbar, AIK, Djurgården och Hammarby och på Södermalm hittar vi den sistnämnda skaran. Nu måste jag bita mig själv i tungan för att inte säga något olämpligt, då jag själv råkar hålla på Djurgården, men trots detta känner jag mig ändå välkommen på söder, även om jag skulle gå runt med en djurgårdströja på mig något som jag inte hade gjort om jag hade vandrat runt i Solna som är hemmaplats för Stockholms tredje lag, AIK.

Söders stolthet, Hammarby, anordnar också årligen en kortege av supportrar som utgår ifrån en av stadsdelens knutpunkter, Medborgarplatsen och där man sedan beger sig till Tele2 arenan, hemmastadion för laget, där årets första hemmamatch ska spelas för säsongen, ett event som går under namnet Bajenmarschen. För den som inte haft möjligheten att uppleva detta kan jag varmt rekommendera det, oavsett vilket lag du nu än skulle hålla på. Det är en upprymd och positiv stämning och alla är välkomna att delta i festligheterna, tro mig jag vet då jag har gått med i denna och jag är, som jag nämnde, en djurgårdssupporter.

När det gäller middagsmöjligheter eller platser som erbjuder något gott att dricka i denna stadsdeln, då finns det finns det som jag nämnde en mängd olika platser och områden ni kan beger er till. Ni har Hornsgatan och Götgatan tillsammans med Medborgarplatsen som jag redan nämnt. Men områden som jag verkligen rekommenderar är runt i kring Mariatorget, som i och för sig ligger utmed Hornsgatan, närmare bestämt mellan Hornsgatan och Sankt Paulsgatan. En annan plats som också bör besökas är Folkungagatan som bara ligger ett stenkast från Medborgarplatsen. Här hittar ni inte bara en mängd olika restauranger som erbjuder utsökta måltider, utan också en rad olika uteställen som kan vara mer än passande att besöka för att avsluta kvällens vistelse på Södermalm.